vineri, 8 ianuarie 2010

Caderea parului la femei

In societatea noastra, parul este vazut ca un simbol al frumusetii si atractiei, in mod special pentru femei. De aceea, pierderea paului poate fi o experienta devastatoare pentru femei, fiind sinonim cu pierderea feminitatii.

Caderea parului in cazul femeilor poate fi devastatoare pentru imaginea de sine a persoanei in cauza si pentru bunastarea emotionala a acesteia. Din pacate, societatea a fortat femeile sa sufere in tacere. Este considerat mult mai de acceptat un barbat sa treaca prin acest proces de pierdere a parului. - Consiuliul American pentru Caderea Parului

Conform Academiei Americane de Dermatologie, este o problema in continua crestere, care afecteaza mai mult de 30 milioane de femei in Statele Unite. Cauzele caderii parului pot fi impartite in doua categorii: alopecia androgenetica (forma a caderii parului cu cauze genetice) si efluvium telogen (cadere temporara a parului).



Alopecia androgenetica nu este in mod normal cauzata de o anumita boala, dar este legata de varsta, ereditate si testosteron. Cauzele genetice ale caderii parului la femei sunt in general permanente, in timp ce cauzele non-genetice sunt temporare.

In medie scalpul contine in jur de 100.000 de fire si este normal ca 50 - 100 de fire sa cada in fiecare zi. Daca se pierd mai mult de 125 de fire zilnic, poate fi deja o problema. Ciclul natural al parului implica o faza de crestere de la 2 la 6 ani, dupa care parul se "odihneste" pentru o perioada de timp si apoi cade, foliculele de par ale unui nou fir de par vor creste in urmatoarele 6 luni.

Caderea parului datorata cauzelor genetice este cauzata de nereusita organismului de a determina cresterea noului fir de par intr-un ritm rapid, astfel ca firul de par intra in ciclul de repaus si apoi cade.

Caderea parului la femei determinata de cauze genetice
Termenul stiintific care desemneaza caderea parului din cauze ganetice la femei este "Alopecia Androgenetica". Este in general identificata printr-o rarire a intregi podoabe capilare (spre deosebire de barbati). Rezultatul final al unei astfel de conditii este in rare cazuri o pierdere totala a parului (chelirea); in cele mai multe cazuri, este vizibila o rarire considerabila a densitatii parului. Este de asemenea numita "modelul feminin de chelie", pentru ca urmareste un anumit patern, care difera de "modelul masculin". Femeile isi pierd parul in varful capului, in timp ce barbatii - pe tampla si pe crestet. Spre deosebire de barbati, femeile nu-si pierd parul in partea frontala a capului, indiferent de cat de avansata ar fi caderea parului. La femei, parul sufera o rarire pe suprafata intregului scalp.

La persoanele cu o predispozitie genetica pentru caderea parului, un grup de hormoni numiti androgeni (testosteron, androstestosteron, dihidrotestosteron - DHT) influenteaza procesul natural. Acesti hormoni sunt produsi in mod natural in cantitati mari de organismul masculin; de aceea se si numesc "hormoni masculini". Cu toate acestea, ei sunt produsi si in corpul femeilor, dar in cantitati mai mici.

Cand testosteronul vine in contact cu enzimele existente in celula de par, se transforma intr-un androgen mai puternic numit DHT, care mai apoi se combina cu receptorii foliculului de par. "In timp, un exces [de DHT] in folicule cauzeaza micsorarea firului de par, care la randul lui afecteaza perioada de odihna si de crestere a parului" afirma Dr. Michael Reed, MD, doctor dermatolog asociat la clinica NYU Medical Center, si specialist la caderea parului la femei, citat de www.webmd.com.

Nici un tratament nu este recomandat daca persoana nu este satisfacuta de infatisarea sau daca totusi se doreste inceperea unui tratament sunt indicate cele recomandate de medic. "Medicamentul anti-androgen numit Propecia (Finasteride) nu este indicat femeilor. Insa, doctorul va prescrie alte medicamente anti-androgen care pot include : spironolactone, ciproterone acetate sau flutamide" . Pentru femei, Minoxidil formula de 2% (solutia administrata pe suprafata scalpului) este o optiune buna.

Caderea parului datorate cauzelor non-genetice
Caderea parului care nu este determinata de cauze genetice include 2 tipuri de cadre a parului, cunoscute in termeni medicali ca Effuvium Anagen si Efluvium Telogen, ambele tratabile si temporare. Efluvium anagen apare ca un rezultat al "otravirii" foliculilor de par aflate in crestere, prin administrarea pe cale interna a unor medicamente ( spre exemplu chimioterapia). Efluvium telogen este cauzat de intrarea in faza de odihna din ciclul normal al cresterii parului a unui numar ridicat de foliculi pilosi. Pentru ca Efluvium telogen seamana foarte mult cu Alopecia androgenetica este necesar consultul unui dermatolog, care prin intermediul diferitelor teste poate stabili de ce tip de pattern al caderii parului suferiti.

Medicamente care pot cauza caderea parului sunt: doze mari de Vitamina A, medicamente pentru presiunea sangelui, medicamente pentru guta, medicamente prescrise in tratarea cancerului, fluidificarea sangelui, antidepresive, terapia prin radiatii, la fel ca si pilulele contraceptive.

Schimbarile hormonale pot fi de asemenea surse ale acestui tip de caderea parului; apar in general in perioada de dupa nastere, inainte si dupa menopauza sau cand se incepe/se opreste administrarea de contraceptive. Caderea parului poate urmeaza schimbarilor hormonale timp de 3 luni si alte 3 luni vor fi necesare pentru ca parul sa creasca in totalitate.

Factori de nutritie: regim vegetal, diete spontane sau deprivari cronice de mancare (informetarea sau alcoolismul) pot determina caderea parului. Oprirea acestora este de obicei suficient pentru a ajuta cresterea la loc a parului. Daca dieta nu contine destul fier si zinc, sunt recomandate administrarea de vitamine.

Alte cauze/conditii medicale cere pot determina caderea parului includ:
- Operatia
- Imbolnaviri serioase
- Anoemalitati ale tiroidei
- Stresul emotional si/sau fizic
- Nasterea unui copil
- Febra ridicata
- Probleme de piele ale scalpului
- Tumori sau tulburari ale glandelor suprarenale
- Sindromul polichistic la ovare
- Tulburari ale imunitatii (pot provoca Alopecia Areata)
- Boli sistemice, cum ar fi: boala Crohn, boli hepatice, sifilisul in stare avansata, boli limfoproliferativel, inflamarea intestinelor.
- Scaderi bruste in greutate
- Diabet

Pe langa bolile specifice ale parului care cauzeaza pierderea parului, cele mai raspandite sunt:

- Alopecia areata (o caderea brusca a parului intr-o anumita portiune, asemeni unui petic, care se poate extinde si lua o forma severa; insa parul va creste de obicei inapoi)
- Alopecia totalis (o forma severa de alopeciei, in care paciantul isi pierde atat sprancenele, cat si genele)
- Alopecia universalis (parul de pe intreg corpul este pierdut)
- Alopecia de tractiune (o subtiere a parului cauzata de cozi strans impletite sau cozi de cal sau alte coafuri care presupun un grad ridicat de solicitare a firului de par)
- Tinea capitis (herpes al scalpului)
- Tricotilomania, "o tulburare compulsiva ce consta in rasucirea si tragerea parului din cap sau de pe fata pana cand este lezat si se rupe, lasand pete cu asperitati ale cresterii parului (hairlosslibrary.com)

Exista numeroase mituri si povesti despre caderea parului datorata cauzelor genetice spunandu-se ca acesta ar fi mostenita de pe linia materna. Nu este adevarat, asa cum nu este adevarat nici faptul ca caderea parului este cauzata de vopsirea parului, utilizarea de produse cosmetice de conditionare, de matreata sau purtatul sepcilor.

Daca apar simtome ale caderii parului, cea mai potrivita abordare a problemei este investigarea cauzei problemei, inainte de a cauta unui tratament. Acest lucru poate fi facut doar consultand un dermatolog sau endocrinolog, care va decide de ce teste este nevoie pentru a determina cauza pierderii parului si va stii exact ce tip de tratament este potrivit pentru d-voastra. In nici un caz nu incercati sa tratati probleme caderii parului folosind asa numitele "sampoane miraculoase" sau produse care nu sunt aprobate de specialisti.
_________________
Sa fim frumoase!

Un comentariu:

  1. Buna. Din pacate si eu am parul destul de rar si am incercat o gramada de metode sa rezolv aceasta situatie.. momentan incerc tratamentul cu minoxidil de la Rogaine, varianta pentru femei. Cica rezultatele se observa in 2-3 luni, sper sa functioneze si in cazul meu :) ..intre timp folosesc un produs numit Toppik ( e relativ destul de nou la noi dar am vazut ca-n alte tari se foloseste cu succes de ani buni.. eu tot de pe forumuri straine am aflat de existenta lui). E ca un fel de praf (nanoparticule de cheratina mai precis) pe care il aplici pe par, se lipeste de acesta si parul pare mult mai des. In cazul meu functioneaza perfect, nimeni nu-si poate da seama ca am parul rar, nici daca priveste de foarte aproape. Eu l-am comandat de pe www.toppik-romania.ro ; gasiti acolo mai multe detalii si poze cu rezultate.

    RăspundețiȘtergere