vineri, 8 ianuarie 2010

Bolile parului

Odata cu schimbarile hormonale ale inaintarii in varsta numarul foliculilor pilosi activi scade. Desi acest lucru este o schimbare universala valabila pentru toti, sunt si alte motive pentru care noi pierdem par chiar si prea devreme in viata. Aceste motive sunt in mare parte boli.

Alopecia areata este o reactie de aparare care se manifesta prin caderea brusca a parului dintr-o anumita zona, in mod normal in zone rotunde de dimensiuni mici pe suprafata scalpului. Adesea apare dupa socuri sau momente de ingrijorare, este o trasatura mostenita si poate exista si la alti membrii din familie.

"In cazul unor pacienti, caderea parului se limiteaza la unul sau mai multe zone ovale de dimensiuni mici; in cazul altor pacienti intreg scalpul este lipsit de par cu expectia unor smocuri de par. [...]. Aceasta situatie este marcata de gravitate si recuperare cu o variabilitate ridicata in randul indiviziilor."

Tulburarea afecteaza aproape 1 la 100 de oameni in randul populatiei Statelor Unite, in special adulti tineri, barbati si femei. Aceasta este o reactie a sistemului imunitar, cand anticorpii ataca foliculii pilosi, in special papila sau bulbul parului. O mare parte din par, daca nu tot parul creste la loc in 80% din cazuri, si pentru cele mai multe persoane este o situatie recurenta.Alopecia totalis este o forma severa de alopecie, in care tot parul din cap, si cateodata pacientul isi pierde parul din sprancene si gene. Toti foliculii pilosi intra in faza de telogen. In jur de 30% dintre persoanele afectate de alopecia totalis si alopecia universalis parul va creste inapoi in decurs de un an, dar s-ar putea ca situatia sa se repete.

Alopecia universalis presupune pierderea complate a parului de pe intregul corp, datorita cauzelor fizice sau medicale. In cauzele fizice, activitatea foliculilor pilosi este intrerupta de anticorpii din sistemul nostru imunitar. Exista o saraca intelegere privind modul in care foliculii pilosi incep din nou sa fie activi. Cauzele medicale sunt in general tratamente care cauzeaza caderea parului, asa cum este chimioterapia, care contine elemente toxice pentru celule, necesare pentru a stopa celulele cancerigene sa creasca.

Alopecia de tractiune este o forma de cadere a parului cauzata de impletirea parului in codite pe pielea capului, in cozi sau diferitelor forme de prindere a parului, prin care parul este strans prea puternic.

Alopecia cicatricilor este un termen folosit de specialisti in cazul caderii permanente a parului, care urmeaza distrugerii foliculilor pilosi din cauze medicale sau mecanice.

Effluvium telogen (caderea temporara a parului) cea mai obisnuita forma de alopecie difuza, presupune o cadere a parului in proportie de 60%. Poate avea ca motiv un eveniment care s-a petrecut cu trei luni inainte de inceperea caderii parului. Acest eveniment poate fi nasterea unui copil, o dieta pentru scaderea in greutate, febra ridicata, operatie, boli sistemice, stres emotional sever sau reactie la medicamente. Sunt si cateva boli asociate cu aceast a forma de cadere a parului, cum ar fi hipertiroidism, hipotiroidism, deficit de fier, dermatita seboreica, sifilis secundar, lupus si altele.

Corpul are nevoie de toate resursele pentru a face fata respectivului eveniment - nasterea unui copil sau recuperarea dintr-o boala serioasa, si prin anumite reactii neurochimice, transmite aceasta reactie la foliculii pilosi. Astfel, o schimbare majora apare pentru numerosi foliculi pilosi care ii impinge din faza de anagen sper cea de categen si apoi faza telogen. Apoi foliculi elimina firele de par si nu mai ofera un inlocuitor.

"Forma acuta scade in intensitate in 3 pana la 6 luni. In effluvium telogen, parul creste la loc intr-o perioada scurta de timp."

Effluvium anagen este o forma de caderea parului determinata de distrugeri chimice; chimicalele ucid foliculul pilos, ca anumite medicamente folsite in tratementul cancerului. Unul din efectele secundare ale medicamentatiei folosite pentru a "otravi" celulele tumorii este si otravirea firelor de par. Parul va creste la loc la aproximativ 6 luni dupa oprirea respectivului tratament. Totusi, discutati cu doctorul inainte de a inceta tratamentul, pentru ca unele medicamente pot determina complicatii daca sunt oprite brusc.

Cei care fac chimioterapie trebuie sa isi reaminteasca, ca daca pierd par din cauza acestui tramanent, inseamna ca tratamentul isi face efectul si sunt omorate si celulele tumorii. Sunt anumite abordari si tehnici care va ajuta sa faceti fata acestui tip de caderea parului. Cele ce urmeaza sunt cele recomandate de Societatea Americana pentru Cancer:

- Folositi sampoane usoare
- Folositi perii de par moi
- Daca va uscati parul cu fionul fixatil pe o temperatura scazuta
- Nu folositi peri rotative pentru a va coafa parul
- Nu va vopsiti parul si nu vi-l faceti permanent
- Tundeti-va parul cat mai scurt. O frizura cat mai scurta va crea impresia de par des. De asemenea in caz ca incepeti sa pierdeti par, va face situatia mult mai usor de suportat.
- Folositi creme cu protectie solara, palarii, esarfe sau peruci pentru a va proteja scalpul de soare
- Dormiti pe fete de perna cat mai moi

Tinea capitis (herpesul scalpului) este o infectie determinata de o ciuperca contagioasa a scalpului. frecvent intalnita in cazul copiilor cu varste cuprinde intre 4 si 14 ani.

"Simptomele includ: mancarimi ale scalpului, zone solzoase de culoarea rosie pe suprafata pielii si a scalpului, portiuni de piele fara par si/sau mici puncte negre pe suprafata scalpului. In cazuri extreme apar lziuni ale pielii cu puroi."Daca suspectati ca copilul d-voastra sufera de Tinea capitis, contactati imediat doctorul. Boala se trateaza, sise administreaza o medicamentatie importiva acestei ciuperci. Membrii familiei care au venit in contact cu copilul bolnav, ar trebuie sa ceara sa fie consultati de specialist.

Tricotilomania este "manifestrea unui pattern comportamental psihogen prin smulgerea frecventa de catre pacient a parului".Cateodata poate o manifestare comportamentala temporara fara consecinte importante, dar in alte cazuri, poate fi un simptom al unei probleme emotionale serioase, - semn al stresului sau/si pareri proaste despre propria persoana, si multor persoane care sufera de aceasta boala le este rusine sa se duca sa ceara ajutor. Este mai frecventa in cazul preadolescentelor si adolescentelor. Smulgerea parului din cap este o sursa de placere sau eliberare. Este necesara consilierea de specialitate, boala putand cauza stres puternic sau poate pune in pericol aspectul social si ocupational al vietii respectivei persoane. In mod normal este smuls numai parul din cap, dar poate fi smuls si parul din gene, sprancene sau cel pubian.

Lupusul nu este o boala a parului, dar este o boala a sistemului imunitar. Nu afecteaza doar un singur sistem din organism si determina caderea parului.

Sifilisul secundar are ca rezultat petece de scalp fara par, dar este posibil sa se intalneasca si pe suprafata corpului. Zona fara par are aspectul unui material macat de molii.

Sursa:
Guideline.gov
_________________
Sa fim frumoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu