vineri, 8 ianuarie 2010

ABC - ingrijirea parului

Un obiectiv important in ingrijirea parului este mentinerea functiei normale a glandelor sebacee ale pielii, in care scop trebuie asigurata in primul rand curatirea si hranirea pielii capului.

Spalatul joaca un rol deosebit, dar masurile pe care trebuie sa le luam difera dupa natura parului: gras, uscat sau normal.
In continuare vom prezenta fiecare din cele trei tipuri de par si caracteristicile fiecarui tip in parte.

Parul gras, unsuros, din cauza unei secretii excesive de sebum, nu trebuie spalat prea des, cum obisnuiesc multe persoane, deoarece, in acest caz, glandele respective devin din ce in ce mai active, starea seboreica agravandu-se. Cel mai indicat este sa fie spalat la 4-5 zile doar cu sampoane speciale acestui tip de par.
Acum exista in comert si diverse sapunuri folosite la spalatul parului. Daca le folosim, vom avea grija sa nu-l frecam direct pe par, deoarece se fixeaza pe fire si este greu de indepartat chiar si dupa mai multe clatiri...Cel mai indicat este sa dizolvam putin sapun in apa sau sa frecam cu un burete mic cu sapun, apoi sa tamponam radacina randuri, randuri, frictionand cu pulpa degetelor, astfel incat toata suprafata pielii capului si parul pe toata lungimea lui sa fie impregnate cu spuma respectiva. La sfarsit parul se clateste in mai multe ape, iar in ultima se adauga sucul de la o lamaie sau o lingura de otet. Astfel parul isi va pastra aspectul curat, frumos si nu se va mai ingrasa atat de repede.

Parul uscat,lipsit de grasime datorita secretiei insuficiente de sebum, va fi spalat odata pe saptamana cu sampoane destinate parului uscat, pe baza de lanolina sau pe baza de galbenusuri de ou, care prezinta avantajul de a avea efecte favorabile pentru hranirea parului. Un sampon pe baza de galbenusuri putem prepara din 2 galbenusuri batute bine cu 30g de rom si 1/2 litri de apa. Pentru suplinarea grasimii insuficiente, mai ales daca parul este si subtire, se recomanda sa-i facem o baie de ulei de masline incalzit, cu o ora inainte de spalat.

Parul normal pretinde nu numai curatirea lui, dar si folosirea unor preparate care sa-l intareasca si sa-l hraneasca cu o concentratie in alcool de maximum 60%. In comert se gaseste o gama intreaga de preparate destinate hranirii parului.


Masajul parului va fi efectuat dupa urmatoarea metoda: cu coatele pe masa, cu ambele maini pe cap, cu degetele rasfirate, executam un masaj in profunzime, la inceput de la ceafa spre frunte prin miscari circulare si apoi de la frunte spre varful capului. Un masaj zilnic de 5-10 minute, sau macar odata pe saptamana este suficient pentru a asigura vigoarea parului, mai ales daca vom folosi si o lotiune tonica. Astfel de lotiuni indicate pentru masajul parului se pot gasi in magazinele Plafar.

Periatul parului se efectueaza in toate sensurile incepand de la ceafa spre varf, apoi de la stanga la dreapta si invers ; 10 miscari de perie executate fara brutalitate sunt suficiente pentru aerisirea si eliminarea impuritatilor depuse in timpul zilei. Peria si pieptenele vor fi mentinute permanent curate. Periile din par de porc sunt mai indicate decat cele din par de nylon.

Vopsirea parului. Hotararea de a ne vopsi parul poate fi luata numai in cazul in care posedam un par sanatos si robust, daca avem posibilitatea sa ne vopsim la intervale regulate si daca nu se constata o hipersensibilitate speciala fata de substantele colorante folosite in acest scop. Este indicat sa facem mai intai un test de intrebuintare, aplicand putina vopsea la plica cotului, dupa ce am sters portiunea respectiva cu alcool. Se lasa sa se usuce, se aplica din nou, iar dupa 48 de ore se spala. Daca nu a survenit nici un fel de reactie (roseata, mancarime) putem trece fara grija la vopsitul parului.

Decolorarea excesiva a parului cu produse ce contin perhidrol, prezinta dezavantajul ca dupa o anumita perioada, parul se slabeste, se subtiaza, devine friabil, pierde din luciu si din elasticitate. In acest caz, el trebuie ingrijit si hranit prin masuri deosebite.
Pe scara larga se folosesc astazi sampoanele de nuantare, care se aplica la spalatul parului si care se pot indeparta printr-o simpla spalare.

Dragele mele respectand aceste sfaturi privind ingrijirea parului, veti avea un par frumos si plin de viata !Succes !
_________________
Sa fim frumoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu