duminică, 10 ianuarie 2010

Tabu by Dorisake





vineri, 8 ianuarie 2010

Tapat si valvoi

Vine la coafor un tip cam chel... avea doar patru fire de par.
-Pai bine domnule,si cum ai vrea sa te aranjez?
-Cu carare pe mijloc, doua fire într-o parte si doua într-o parte.
Peste un timp îi mai cade tipului un fir si se gândeste sa-si aranjaze iar parul.
Stilistul:
-Ei, acum cum îl aranjam?
-Pai asa sic cu carare într-o parte... 2 fire pe dreapta, unul pe stanga...
Cand ramâne cu 2 fire...
-Pai cu carare pe mijloc, cum altfel?... unul pe drapta si unul pe stanga...
Dar îi mai cade un fir...
Stilistul:
-Acum, ce-i mai facem? cum îl aranjam?
-Ei ...m-am gandit sa incercam tapat si valvoi...:))

Blonda la coafor

O blonda cu niste casti si un walkman intra intr-un coafor, sa se tunda... Se aseaza pe scaun si zice:
- Vreau sa ma tund.
- Trebuie sa-ti dai jos castile - ii spune frizerul.
Blonda:
- Nu, nu pot sa fac asta! Daca mi-as scoate castile, as muri!
Frizerul incepe sa o tunda pe unde mai putea si el, fara sa-i scoata castile... Cand vede ca nu mai avea ce sa mai tunda, ii spune blondei:
- Gata, nu se mai poate, tre' sa-ti scoti castile!
Blonda:
- Nu, nici gand! Daca mi le scot, sigur o sa mor!
Frizerul mai tunde el ce mai tunde si la un moment dat ii scoate caÐtile. Blonda mai trage o data aer in piept, dupa care cade jos moarta. Curios, frizerul ridica castile si le pune la urechi sa auda ce asculta blonda:
"Inspira, expira, inspira, expira ..."

Culmea coafurii?

Stiti care e culmea coafurii?

Sa ondulezi un par din gradina.... :))

Suvitele-joc si miscare

Suvitele sunt si vor fi intotdeauna cea mai buna si mai la indemana metoda de a-ti schimba pozitiv aspectul parului. Indiferent daca le adaugi intr-un salon profesionist sau in confortul propriei case, ele vor ramane la moda, daca reusesti sa alegi culoarea si forma lor care sa se potriveasca cu felul tau de a fi.
Daca ai decis sa oferi stralucire parului tau prin suvite, este foarte important sa iei in considerare si lungimea parului. Parul scurt da mai bine vopsit in totalitate, chiar daca trebuie intretinut si revopsit o data la 4-8 saptamani. Suvitele, in schimb, se potrivesc de minune la parul lung, si trebuiesc reconditionate o data la 2-3 luni.

Sunt 3 metode:

Foliile de aluminiu – au inlocuit in majoritate vechea metoda de capsulare. Suvitele de par sunt vopsite si apoi infasurate in folie, pana ce vopseaua a intrat in firele de par. Aceasta metoda este mai costisitoare si cere mai mult timp, dar ofera o mai mare felxibilitate in privinta grosimii si formei suvitelor. De asemenea, nu streseaza parul atat de mult si permite folosirea mai multor nuante.

Suvitarea prin casca– este prima metoda folosita pentru a da nastere suvitelor. Este cea mai rapida si mai putin costisitoare metoda. Totusi, aceasta optiune nu este indicata pentru parul lung sau carliontat. Poate deveni dureros sa scoti prin acele orificii un fir de par mai foarte lung sau cret.
.
Mesele (Vopsirea pe esantioane sau pe bucati). Aceasta ofera vopsirea pe bucati, si nu pe suvite si se foloseste pentru a creea mai degraba „opere de arta” sau renumita pictura pe par.

Multe persoane prefera sa-si faca suvitele acasa folosind oricare dintre tehnicile de mai sus, pentru a evita un cost prea mare si pentru ca este mult mai confortabil. Uneori aceasta decizie poate fi incununata de succes, dar amatorii pot deseori sa subestimeze puterea chimicalelor si sa ajunga un esec. De aceea, Divahair recomanda sa folosesti serviciile unui profesionist, care poate analiza tipul de par pe care il ai, chimicalele de care ar trebui sa te feresti si poate lua in considerare si costul pe care esti dispusa sa-l aloci acestei proceduri.
Procesul de suvitare nu se termina cand ai terminat cu vopsitul. Ele trebuie intretinute pentru a nu deveni sterse. O multime de produse au aparut, de la sampon pana la spuma de par special concepute pentru suvite. Orice alegere ai face in privinta lor, ele raman intotdeauna la moda daca se potrivesc in parul tau si cu personalitatea ta.
_________________
Sa fim frumoase!

Vopsirea parului

Vopsirea parului este una dintre cele mai rapide si dramatice schimbari pe care le poti face imaginii tale si este si o scuza buna pentru a merge la cumparaturi. Vei descoperi subit noi culori in machiaj si imbracaminte ce iti vor fermeca simturile si te vor face sa te simti nou-nouta.

Sunt doua tipuri de vopsea de par: permanenta si semi-permanenta, fiecare cu variatiile sale.

Colorarea permanenta si intensiva care se amesteca cu oxidant. Acesta deschide cuticulele firelor de par si permite fixarea puternica a culorii. Cu cat nivelul peroxidului e mai ridicat, cu atat nuanta va fi mai accentuata si mai deschisa.
Vopseaua semi-permanenta nu schimba radical culorea parului. Aceasta deschide foarte putin cuticulele cornoase ale parului si se inlatura in general dupa aproximativ 20 de spalari. Folosind acest gen de colorare, nu riscati distrugerea structurii parului.

Sunt diferite metode in care iti poti vopsi parul acasa, cu conditia sa primesti mai intai macar sfatul unui stilist.
In cazul unei schimbari radicale de culoare trebuie sa tii cont de tenul tau. Daca este foarte deschis nu este recomandat sa te vopsesti bruneta, iar daca este inchis, blondul nu cea mai potrivita alegere; poate nuante de aluna sau miere. Totusi contrastele cateodata arata minunat, asa ca cel mai bine este sa probezi o peruca sau o mostra din culorea pe care ti-o doresti.

Blonda rupta din soare
Daca te-ai descis sa urmezi calea "eternului" blond, trebuie neaparat sa te consulti cu cineva de specialitate. Nici nu te gandi la acesta varianta daca ai parul vopsit roscat sau brunet. Cel mai reusit rezultat este pe un par saten natural. Nu incerca sub nici o forma acest experiment daca este pentru prima oara in viata ta.

Roscata cu parul "de foc"
Roscatul este cea mai provocatoare alegere, deoarece atrage atentia ca un magnet. Parul contine si pigmenti roscati, asa ca obtinerea acestei culori nu este problematica peste nici o nuanta. Insa daca esti blonda, va trebui sa iti inchizi parul cu cel putin trei tonuri, iar reversul acestui proces este aproape imposibil de realizat. Alt risc ar fi, in loc sa obtii visiniul visat sa te alegi cu un morcoviu...

Satena si naturala
Satenul este si va fi intotdeauna cea mai sigura alegere pentru toate femeile. De ce? Pentru ca se obtine usor, avantajeaza pe toata lumea si este o culoare naturala, care permite concentrarea atenttiei privitorului asupra alor atuuri faciale. Aceasta culoare, combinata cu suvite mai deschise poate crea nenumarate variante de look. De la ciocolatiu pana la blond deschis (ca mierea), acesta nuanta confera foarte multa stralucire si iti permite sa iti ingrijesti parul cu mai multa usurinta.

Bruneta, pana corbului
Negrul este usor de obtinut pentru ca acopera absolul orice culoare si este nuanta care nu iti deterioreaza parul in urma vopsirilor repetate. Daca vrei sa conferi un aer de mister si te-ai hotarat la acesta culoare extrema trebuie sa tii cont de nuanta pielii tale; este recomandata daca ai pielea maslinie sau bronzata. Este minunata pentru o schimbare radicala, dar cu siguranta ca nu pentru bunica ta...

Daca ai facut deja o alegere, trebuia sa stii ca:

Iti poti distruge definitiv podoaba capilara daca ti-ai facut permanent la cel putin o saptamana de la vopsire si daca folosesti oxidantul nepotrivit.

Daca schimbarea de look a devenit una dintre hobbie-urile tale si iti periclitezi conditia parului, foloseste tratamente intensive pentru recuperarea lui, atata timp cat mai poti si foloseste numai vopsele semi-permanente.

Vopseaua semi-permanenta nu acopera firele albe aproape deloc, in schimb confera stralucire, iar cea permanenta conditioneaza vopsirea radacinilor la fiecare 2 saptamani.

Daca iti schimbi culoarea, fii pregatita sa-ti asumi prejudecatile legate de fiecare culoare in parte (blonda-vulnerabila, satena-sincera, bruneta-misterioasa, roscata-pasionala).


Lumea cosmeticelor este confuza, iar cand este vorba de vopsea de par, atat marcile cat si "subdiviziunile" lor sunt nesfarsite! Pe langa clasica "vopsea", mai sunt si balsame, spume si sampoane, toate nuantatoare.
Invata sa separi sortimentele de care ai nevoie de cele care nu ti se potrivesc, pentru a-ti pastra podoaba capilara sanatoasa si stralucitoare, indiferent de conditia parului tau.

Vopseaua intensiva sau permanenta promite colorarea firului de par in profunzime si acoperirea eventualelor fire de par grizonat. De asemenea, datorita concentratiei mai mici sau mai mari de oxidant, iti poate schimba dramatic culoarea parului.

Vopseaua "on/off" iti ofera sansa de a te vopsi, ca apoi daca te razgandesti, sa iti indepartezi culoarea si sa revii la nuanta initiala. Singurul dezavantaj ar fi ca nu dispune de o gama variata de culori (numai brunet si roscat). Blondul nu va putea fi niciodata obtinut cu acest produs pe un par de culoare inchisa.

Spumele colorante sunt de doua tipuri. Sunt cele care se indeparteaza la 12 spalari, gen ton pe ton, avantajul lor fiind ca poti trece brusc de la blond la roscat sau brunet (riscand sa ramana o tenta de culoare chiar si dupa nenumarate spalari). Mai sunt si spumele colorante care dureaza o singura noapte si iti permit sa incerci cele mai nebunesti culori (auriu, argintiu, verde, albastru), dezavantajul lor fiind ca risti sa te murdaresti de vopsea, aceasta nefiind absorbita de par.

Balsamul si samponul nuantator pot fi folosite intre vopsiri, deoarece ii confera vitalitate si luciu, atunci cand vopseaua se matuieste, sau de persoanele care doresc o schimbare de nuanta a culorii naturale. Parul isi pierde nuanta "ton pe ton" in urma a 12-24 spalari.

Vopseaua de par "henna" intra intr-o alta categorie, si anume a colorarii naturale. Este facuta din plante si nu distruge parul in urma vopsirii, ci din contra ii ofera un aspect sanatos si ingrijit. Dezavantajul este ca pe parul colorat cu henna nu mai prinde nici un gen de vopsea, iar de nuanta nu se mai scapa decat cu... foarfeca.
_________________
Sa fim frumoase!

Bolile parului

Odata cu schimbarile hormonale ale inaintarii in varsta numarul foliculilor pilosi activi scade. Desi acest lucru este o schimbare universala valabila pentru toti, sunt si alte motive pentru care noi pierdem par chiar si prea devreme in viata. Aceste motive sunt in mare parte boli.

Alopecia areata este o reactie de aparare care se manifesta prin caderea brusca a parului dintr-o anumita zona, in mod normal in zone rotunde de dimensiuni mici pe suprafata scalpului. Adesea apare dupa socuri sau momente de ingrijorare, este o trasatura mostenita si poate exista si la alti membrii din familie.

"In cazul unor pacienti, caderea parului se limiteaza la unul sau mai multe zone ovale de dimensiuni mici; in cazul altor pacienti intreg scalpul este lipsit de par cu expectia unor smocuri de par. [...]. Aceasta situatie este marcata de gravitate si recuperare cu o variabilitate ridicata in randul indiviziilor."

Tulburarea afecteaza aproape 1 la 100 de oameni in randul populatiei Statelor Unite, in special adulti tineri, barbati si femei. Aceasta este o reactie a sistemului imunitar, cand anticorpii ataca foliculii pilosi, in special papila sau bulbul parului. O mare parte din par, daca nu tot parul creste la loc in 80% din cazuri, si pentru cele mai multe persoane este o situatie recurenta.



Alopecia totalis este o forma severa de alopecie, in care tot parul din cap, si cateodata pacientul isi pierde parul din sprancene si gene. Toti foliculii pilosi intra in faza de telogen. In jur de 30% dintre persoanele afectate de alopecia totalis si alopecia universalis parul va creste inapoi in decurs de un an, dar s-ar putea ca situatia sa se repete.

Alopecia universalis presupune pierderea complate a parului de pe intregul corp, datorita cauzelor fizice sau medicale. In cauzele fizice, activitatea foliculilor pilosi este intrerupta de anticorpii din sistemul nostru imunitar. Exista o saraca intelegere privind modul in care foliculii pilosi incep din nou sa fie activi. Cauzele medicale sunt in general tratamente care cauzeaza caderea parului, asa cum este chimioterapia, care contine elemente toxice pentru celule, necesare pentru a stopa celulele cancerigene sa creasca.

Alopecia de tractiune este o forma de cadere a parului cauzata de impletirea parului in codite pe pielea capului, in cozi sau diferitelor forme de prindere a parului, prin care parul este strans prea puternic.

Alopecia cicatricilor este un termen folosit de specialisti in cazul caderii permanente a parului, care urmeaza distrugerii foliculilor pilosi din cauze medicale sau mecanice.

Effluvium telogen (caderea temporara a parului) cea mai obisnuita forma de alopecie difuza, presupune o cadere a parului in proportie de 60%. Poate avea ca motiv un eveniment care s-a petrecut cu trei luni inainte de inceperea caderii parului. Acest eveniment poate fi nasterea unui copil, o dieta pentru scaderea in greutate, febra ridicata, operatie, boli sistemice, stres emotional sever sau reactie la medicamente. Sunt si cateva boli asociate cu aceast a forma de cadere a parului, cum ar fi hipertiroidism, hipotiroidism, deficit de fier, dermatita seboreica, sifilis secundar, lupus si altele.

Corpul are nevoie de toate resursele pentru a face fata respectivului eveniment - nasterea unui copil sau recuperarea dintr-o boala serioasa, si prin anumite reactii neurochimice, transmite aceasta reactie la foliculii pilosi. Astfel, o schimbare majora apare pentru numerosi foliculi pilosi care ii impinge din faza de anagen sper cea de categen si apoi faza telogen. Apoi foliculi elimina firele de par si nu mai ofera un inlocuitor.

"Forma acuta scade in intensitate in 3 pana la 6 luni. In effluvium telogen, parul creste la loc intr-o perioada scurta de timp."

Effluvium anagen este o forma de caderea parului determinata de distrugeri chimice; chimicalele ucid foliculul pilos, ca anumite medicamente folsite in tratementul cancerului. Unul din efectele secundare ale medicamentatiei folosite pentru a "otravi" celulele tumorii este si otravirea firelor de par. Parul va creste la loc la aproximativ 6 luni dupa oprirea respectivului tratament. Totusi, discutati cu doctorul inainte de a inceta tratamentul, pentru ca unele medicamente pot determina complicatii daca sunt oprite brusc.

Cei care fac chimioterapie trebuie sa isi reaminteasca, ca daca pierd par din cauza acestui tramanent, inseamna ca tratamentul isi face efectul si sunt omorate si celulele tumorii. Sunt anumite abordari si tehnici care va ajuta sa faceti fata acestui tip de caderea parului. Cele ce urmeaza sunt cele recomandate de Societatea Americana pentru Cancer:

- Folositi sampoane usoare
- Folositi perii de par moi
- Daca va uscati parul cu fionul fixatil pe o temperatura scazuta
- Nu folositi peri rotative pentru a va coafa parul
- Nu va vopsiti parul si nu vi-l faceti permanent
- Tundeti-va parul cat mai scurt. O frizura cat mai scurta va crea impresia de par des. De asemenea in caz ca incepeti sa pierdeti par, va face situatia mult mai usor de suportat.
- Folositi creme cu protectie solara, palarii, esarfe sau peruci pentru a va proteja scalpul de soare
- Dormiti pe fete de perna cat mai moi

Tinea capitis (herpesul scalpului) este o infectie determinata de o ciuperca contagioasa a scalpului. frecvent intalnita in cazul copiilor cu varste cuprinde intre 4 si 14 ani.

"Simptomele includ: mancarimi ale scalpului, zone solzoase de culoarea rosie pe suprafata pielii si a scalpului, portiuni de piele fara par si/sau mici puncte negre pe suprafata scalpului. In cazuri extreme apar lziuni ale pielii cu puroi."



Daca suspectati ca copilul d-voastra sufera de Tinea capitis, contactati imediat doctorul. Boala se trateaza, sise administreaza o medicamentatie importiva acestei ciuperci. Membrii familiei care au venit in contact cu copilul bolnav, ar trebuie sa ceara sa fie consultati de specialist.

Tricotilomania este "manifestrea unui pattern comportamental psihogen prin smulgerea frecventa de catre pacient a parului".Cateodata poate o manifestare comportamentala temporara fara consecinte importante, dar in alte cazuri, poate fi un simptom al unei probleme emotionale serioase, - semn al stresului sau/si pareri proaste despre propria persoana, si multor persoane care sufera de aceasta boala le este rusine sa se duca sa ceara ajutor. Este mai frecventa in cazul preadolescentelor si adolescentelor. Smulgerea parului din cap este o sursa de placere sau eliberare. Este necesara consilierea de specialitate, boala putand cauza stres puternic sau poate pune in pericol aspectul social si ocupational al vietii respectivei persoane. In mod normal este smuls numai parul din cap, dar poate fi smuls si parul din gene, sprancene sau cel pubian.

Lupusul nu este o boala a parului, dar este o boala a sistemului imunitar. Nu afecteaza doar un singur sistem din organism si determina caderea parului.

Sifilisul secundar are ca rezultat petece de scalp fara par, dar este posibil sa se intalneasca si pe suprafata corpului. Zona fara par are aspectul unui material macat de molii.

Sursa:
Guideline.gov
_________________
Sa fim frumoase!

Caderea parului la femei

In societatea noastra, parul este vazut ca un simbol al frumusetii si atractiei, in mod special pentru femei. De aceea, pierderea paului poate fi o experienta devastatoare pentru femei, fiind sinonim cu pierderea feminitatii.

Caderea parului in cazul femeilor poate fi devastatoare pentru imaginea de sine a persoanei in cauza si pentru bunastarea emotionala a acesteia. Din pacate, societatea a fortat femeile sa sufere in tacere. Este considerat mult mai de acceptat un barbat sa treaca prin acest proces de pierdere a parului. - Consiuliul American pentru Caderea Parului

Conform Academiei Americane de Dermatologie, este o problema in continua crestere, care afecteaza mai mult de 30 milioane de femei in Statele Unite. Cauzele caderii parului pot fi impartite in doua categorii: alopecia androgenetica (forma a caderii parului cu cauze genetice) si efluvium telogen (cadere temporara a parului).



Alopecia androgenetica nu este in mod normal cauzata de o anumita boala, dar este legata de varsta, ereditate si testosteron. Cauzele genetice ale caderii parului la femei sunt in general permanente, in timp ce cauzele non-genetice sunt temporare.

In medie scalpul contine in jur de 100.000 de fire si este normal ca 50 - 100 de fire sa cada in fiecare zi. Daca se pierd mai mult de 125 de fire zilnic, poate fi deja o problema. Ciclul natural al parului implica o faza de crestere de la 2 la 6 ani, dupa care parul se "odihneste" pentru o perioada de timp si apoi cade, foliculele de par ale unui nou fir de par vor creste in urmatoarele 6 luni.

Caderea parului datorata cauzelor genetice este cauzata de nereusita organismului de a determina cresterea noului fir de par intr-un ritm rapid, astfel ca firul de par intra in ciclul de repaus si apoi cade.

Caderea parului la femei determinata de cauze genetice
Termenul stiintific care desemneaza caderea parului din cauze ganetice la femei este "Alopecia Androgenetica". Este in general identificata printr-o rarire a intregi podoabe capilare (spre deosebire de barbati). Rezultatul final al unei astfel de conditii este in rare cazuri o pierdere totala a parului (chelirea); in cele mai multe cazuri, este vizibila o rarire considerabila a densitatii parului. Este de asemenea numita "modelul feminin de chelie", pentru ca urmareste un anumit patern, care difera de "modelul masculin". Femeile isi pierd parul in varful capului, in timp ce barbatii - pe tampla si pe crestet. Spre deosebire de barbati, femeile nu-si pierd parul in partea frontala a capului, indiferent de cat de avansata ar fi caderea parului. La femei, parul sufera o rarire pe suprafata intregului scalp.

La persoanele cu o predispozitie genetica pentru caderea parului, un grup de hormoni numiti androgeni (testosteron, androstestosteron, dihidrotestosteron - DHT) influenteaza procesul natural. Acesti hormoni sunt produsi in mod natural in cantitati mari de organismul masculin; de aceea se si numesc "hormoni masculini". Cu toate acestea, ei sunt produsi si in corpul femeilor, dar in cantitati mai mici.

Cand testosteronul vine in contact cu enzimele existente in celula de par, se transforma intr-un androgen mai puternic numit DHT, care mai apoi se combina cu receptorii foliculului de par. "In timp, un exces [de DHT] in folicule cauzeaza micsorarea firului de par, care la randul lui afecteaza perioada de odihna si de crestere a parului" afirma Dr. Michael Reed, MD, doctor dermatolog asociat la clinica NYU Medical Center, si specialist la caderea parului la femei, citat de www.webmd.com.

Nici un tratament nu este recomandat daca persoana nu este satisfacuta de infatisarea sau daca totusi se doreste inceperea unui tratament sunt indicate cele recomandate de medic. "Medicamentul anti-androgen numit Propecia (Finasteride) nu este indicat femeilor. Insa, doctorul va prescrie alte medicamente anti-androgen care pot include : spironolactone, ciproterone acetate sau flutamide" . Pentru femei, Minoxidil formula de 2% (solutia administrata pe suprafata scalpului) este o optiune buna.

Caderea parului datorate cauzelor non-genetice
Caderea parului care nu este determinata de cauze genetice include 2 tipuri de cadre a parului, cunoscute in termeni medicali ca Effuvium Anagen si Efluvium Telogen, ambele tratabile si temporare. Efluvium anagen apare ca un rezultat al "otravirii" foliculilor de par aflate in crestere, prin administrarea pe cale interna a unor medicamente ( spre exemplu chimioterapia). Efluvium telogen este cauzat de intrarea in faza de odihna din ciclul normal al cresterii parului a unui numar ridicat de foliculi pilosi. Pentru ca Efluvium telogen seamana foarte mult cu Alopecia androgenetica este necesar consultul unui dermatolog, care prin intermediul diferitelor teste poate stabili de ce tip de pattern al caderii parului suferiti.

Medicamente care pot cauza caderea parului sunt: doze mari de Vitamina A, medicamente pentru presiunea sangelui, medicamente pentru guta, medicamente prescrise in tratarea cancerului, fluidificarea sangelui, antidepresive, terapia prin radiatii, la fel ca si pilulele contraceptive.

Schimbarile hormonale pot fi de asemenea surse ale acestui tip de caderea parului; apar in general in perioada de dupa nastere, inainte si dupa menopauza sau cand se incepe/se opreste administrarea de contraceptive. Caderea parului poate urmeaza schimbarilor hormonale timp de 3 luni si alte 3 luni vor fi necesare pentru ca parul sa creasca in totalitate.

Factori de nutritie: regim vegetal, diete spontane sau deprivari cronice de mancare (informetarea sau alcoolismul) pot determina caderea parului. Oprirea acestora este de obicei suficient pentru a ajuta cresterea la loc a parului. Daca dieta nu contine destul fier si zinc, sunt recomandate administrarea de vitamine.

Alte cauze/conditii medicale cere pot determina caderea parului includ:
- Operatia
- Imbolnaviri serioase
- Anoemalitati ale tiroidei
- Stresul emotional si/sau fizic
- Nasterea unui copil
- Febra ridicata
- Probleme de piele ale scalpului
- Tumori sau tulburari ale glandelor suprarenale
- Sindromul polichistic la ovare
- Tulburari ale imunitatii (pot provoca Alopecia Areata)
- Boli sistemice, cum ar fi: boala Crohn, boli hepatice, sifilisul in stare avansata, boli limfoproliferativel, inflamarea intestinelor.
- Scaderi bruste in greutate
- Diabet

Pe langa bolile specifice ale parului care cauzeaza pierderea parului, cele mai raspandite sunt:

- Alopecia areata (o caderea brusca a parului intr-o anumita portiune, asemeni unui petic, care se poate extinde si lua o forma severa; insa parul va creste de obicei inapoi)
- Alopecia totalis (o forma severa de alopeciei, in care paciantul isi pierde atat sprancenele, cat si genele)
- Alopecia universalis (parul de pe intreg corpul este pierdut)
- Alopecia de tractiune (o subtiere a parului cauzata de cozi strans impletite sau cozi de cal sau alte coafuri care presupun un grad ridicat de solicitare a firului de par)
- Tinea capitis (herpes al scalpului)
- Tricotilomania, "o tulburare compulsiva ce consta in rasucirea si tragerea parului din cap sau de pe fata pana cand este lezat si se rupe, lasand pete cu asperitati ale cresterii parului (hairlosslibrary.com)

Exista numeroase mituri si povesti despre caderea parului datorata cauzelor genetice spunandu-se ca acesta ar fi mostenita de pe linia materna. Nu este adevarat, asa cum nu este adevarat nici faptul ca caderea parului este cauzata de vopsirea parului, utilizarea de produse cosmetice de conditionare, de matreata sau purtatul sepcilor.

Daca apar simtome ale caderii parului, cea mai potrivita abordare a problemei este investigarea cauzei problemei, inainte de a cauta unui tratament. Acest lucru poate fi facut doar consultand un dermatolog sau endocrinolog, care va decide de ce teste este nevoie pentru a determina cauza pierderii parului si va stii exact ce tip de tratament este potrivit pentru d-voastra. In nici un caz nu incercati sa tratati probleme caderii parului folosind asa numitele "sampoane miraculoase" sau produse care nu sunt aprobate de specialisti.
_________________
Sa fim frumoase!

Tunsori

"Mana libera"
Termenul defineste o tehnica de tunsoare scurta extrem de permisiva, prin care parul este taiat urmarind forma capului si a fetei. Este considerata "tunsoarea scurta perfecta" pentru ca, in mod firesc, se potriveste cel mai bine fiecarei persoane in parte si nu este uniforma - altfel spus, doua femei tunse astfel nu vor arata in nici un caz la fel!

"Chip"
Stilistii folosesc aceasta tunsoare pentru a "veni in intampinarea" texturii naturale a firului de par. Multe femei au o singura idee atunci cand isi aleg tipul de tunsoare - "sa se adapteze texturii!". Este ideala pentru acele persoane care au, cum s-ar spune, suficient par de taiat sau daca tunsoarea pe care o ai deja si-a pierdut forma initiala si nu mai arata frumos. Stilistul va defini tunsoarea taind din interior spre exterior, ceea ce va conferi o forma mult mai nuantata si conturata, care va adauga un plus de volum si va crea senzatia de par mai des si mai bogat. La sfarsit, se aplica putina ceara coafanta, pentru stralucire.

Texturat Aceasta tunsoare este recomandata oricarei femei care doreste sa aiba un aer mai puternic, impunator si ferm. Aspectul general este definit prin taierea parului "pe lung" sau "in scari". Feminitatea ta va fi perfect pusa in valoare si tunsoarea permite realizarea multor coafuri, in functie de momentul zilei si preferinte. Dar cea mai buna veste referitoare la aceasta tunsoare este aceea ca e foarte usor de intretinut.

Tunsoare scurta, suvite lungi...
Tehnica vizeaza taierea parului asemanator stilului "chip", adica urmarind forma capului. Diferenta este ca acum se vor lasa suvite mai lungi, ceea ce va avea ca rezultat o tunsoare flexibila si nostima. Parul poate fi taiat orizontal, vertical sau in diagonala.
_________________
Sa fim frumoase!

Testul parului

Toate ne dorim un par frumos, un par care sa indemne la atingere, un par stralucitor. Din pacate trebuie sa luptam cu o armata de factori daunatori, de la poluare la stres, pentru a obtine un par frumos. Cum stim insa ca parul nostru tanjeste dupa mai multa atentie? Cum putem sa aflam daca, podoaba noastra capilara sufera de deshidratare? Iata cateva moduri eficiente:

Compararea radacinilor cu varfurile Luati o suvita de par si comparati varful cu radacina, luand in considerare diametrul, culoarea si stralucirea firului de par. De obicei varfurile sunt mai uscate, acesta fiind rezultatul vopsirilor repetate, al uscarii cu foenul si al influentei factorilor mediului inconjurator. Daca insa culoarea radacinilor este fada in comparatie cu varfurile, inseamna ca firului de par ii lipseste melanina sau alti pigmenti, consecinta a decolorarii cuticulelor. Acest tip de par este de obicei foarte greu de coafat.

Testul lampei Aprindeti o lampa puternica si pozitionati-o in fata oglinzii. Priviti-va in oglinda, astfel incat capul sa acopere lampa, iar sursa de lumina sa nu fie vizibila. Daca observati o mica aoreola in jurul capului, atunci inseamna ca parul este stralucitor si reflecta foarte bine lumina.

Testul cu faina Puneti putina faina (30 g) intr-o farfurie si treceti o suvita de par prin ea. Observati cantitatea de faina retinuta de suvita, iar daca suvita este aproape curata, inseamna ca aveti un par foarte sanatos. Daca parul a retinut mai multa faina, inseamna ca firul este foarte moale, fin si lipsit de vitalitate.

Testul ondularii Separati cateva fire de par, trageti usor de ele si observati rezultatul. Daca in urma experimentului se formeaza spirale regulate, inseamna ca parul are elasticitate. In schimb, daca se vor forma spirale neregulate sau chiar se rupe, inseamna ca aveti un par foarte uscat.

Testul udarii Acest test este pentru persoanele cu par ondulat. Udati o mesa de par, apoi stergeti-o putin. In cazul unui par sanatos, buclele vor "lupta" sa isi reia forma initiala. Daca vor ramane cu o ondulatie mult mai slaba, inseamna ca parul este afectat de eventualele permanentari si vopsiri.
_________________
Sa fim frumoase!

ABC - ingrijirea parului

Un obiectiv important in ingrijirea parului este mentinerea functiei normale a glandelor sebacee ale pielii, in care scop trebuie asigurata in primul rand curatirea si hranirea pielii capului.

Spalatul joaca un rol deosebit, dar masurile pe care trebuie sa le luam difera dupa natura parului: gras, uscat sau normal.
In continuare vom prezenta fiecare din cele trei tipuri de par si caracteristicile fiecarui tip in parte.

Parul gras, unsuros, din cauza unei secretii excesive de sebum, nu trebuie spalat prea des, cum obisnuiesc multe persoane, deoarece, in acest caz, glandele respective devin din ce in ce mai active, starea seboreica agravandu-se. Cel mai indicat este sa fie spalat la 4-5 zile doar cu sampoane speciale acestui tip de par.
Acum exista in comert si diverse sapunuri folosite la spalatul parului. Daca le folosim, vom avea grija sa nu-l frecam direct pe par, deoarece se fixeaza pe fire si este greu de indepartat chiar si dupa mai multe clatiri...Cel mai indicat este sa dizolvam putin sapun in apa sau sa frecam cu un burete mic cu sapun, apoi sa tamponam radacina randuri, randuri, frictionand cu pulpa degetelor, astfel incat toata suprafata pielii capului si parul pe toata lungimea lui sa fie impregnate cu spuma respectiva. La sfarsit parul se clateste in mai multe ape, iar in ultima se adauga sucul de la o lamaie sau o lingura de otet. Astfel parul isi va pastra aspectul curat, frumos si nu se va mai ingrasa atat de repede.

Parul uscat,lipsit de grasime datorita secretiei insuficiente de sebum, va fi spalat odata pe saptamana cu sampoane destinate parului uscat, pe baza de lanolina sau pe baza de galbenusuri de ou, care prezinta avantajul de a avea efecte favorabile pentru hranirea parului. Un sampon pe baza de galbenusuri putem prepara din 2 galbenusuri batute bine cu 30g de rom si 1/2 litri de apa. Pentru suplinarea grasimii insuficiente, mai ales daca parul este si subtire, se recomanda sa-i facem o baie de ulei de masline incalzit, cu o ora inainte de spalat.

Parul normal pretinde nu numai curatirea lui, dar si folosirea unor preparate care sa-l intareasca si sa-l hraneasca cu o concentratie in alcool de maximum 60%. In comert se gaseste o gama intreaga de preparate destinate hranirii parului.


Masajul parului va fi efectuat dupa urmatoarea metoda: cu coatele pe masa, cu ambele maini pe cap, cu degetele rasfirate, executam un masaj in profunzime, la inceput de la ceafa spre frunte prin miscari circulare si apoi de la frunte spre varful capului. Un masaj zilnic de 5-10 minute, sau macar odata pe saptamana este suficient pentru a asigura vigoarea parului, mai ales daca vom folosi si o lotiune tonica. Astfel de lotiuni indicate pentru masajul parului se pot gasi in magazinele Plafar.

Periatul parului se efectueaza in toate sensurile incepand de la ceafa spre varf, apoi de la stanga la dreapta si invers ; 10 miscari de perie executate fara brutalitate sunt suficiente pentru aerisirea si eliminarea impuritatilor depuse in timpul zilei. Peria si pieptenele vor fi mentinute permanent curate. Periile din par de porc sunt mai indicate decat cele din par de nylon.

Vopsirea parului. Hotararea de a ne vopsi parul poate fi luata numai in cazul in care posedam un par sanatos si robust, daca avem posibilitatea sa ne vopsim la intervale regulate si daca nu se constata o hipersensibilitate speciala fata de substantele colorante folosite in acest scop. Este indicat sa facem mai intai un test de intrebuintare, aplicand putina vopsea la plica cotului, dupa ce am sters portiunea respectiva cu alcool. Se lasa sa se usuce, se aplica din nou, iar dupa 48 de ore se spala. Daca nu a survenit nici un fel de reactie (roseata, mancarime) putem trece fara grija la vopsitul parului.

Decolorarea excesiva a parului cu produse ce contin perhidrol, prezinta dezavantajul ca dupa o anumita perioada, parul se slabeste, se subtiaza, devine friabil, pierde din luciu si din elasticitate. In acest caz, el trebuie ingrijit si hranit prin masuri deosebite.
Pe scara larga se folosesc astazi sampoanele de nuantare, care se aplica la spalatul parului si care se pot indeparta printr-o simpla spalare.

Dragele mele respectand aceste sfaturi privind ingrijirea parului, veti avea un par frumos si plin de viata !Succes !
_________________
Sa fim frumoase!

Ingrijirea parului in anotimpul rece

Iarna este anotimpul in care toate problemele estetice capata un alt contur, influenta factorilor climatici necesitand un alt tip de ingrijire. Parul este una din extremitatile care este cea mai des afectata. Nu ne ramane decat sa-l protejam cum putem mai bine. Acoperindu-l cu caciuli, palarii parul se ingrasa si capata un aspect foarte neplacut, iar lasat in contact direct cu temperaturile scazute ale aerului riscam sa se deshidrateze, devenind fragil. Acum e momentul sa-ti ingrijesti parul si sa-i acorzi toata atentia ta. Un plus de ingrijire te va ajuta sa ai un par sanatos si totodata frumos. In continuare vom prezenta principalele probleme ale parului intalnite in sezonul rece si remedii pentru intampinarea acestora.


Parul gras

Acoperirea podoabei capilare este un procedeu de protejare impotriva temperaturilor scazute din sezonul rece. In aceste conditii, parul insa nu mai respira si are tendinta de a se lipi de pielea capului astfel pierzandu-si din suplete, volum si stralucire. Purtarea diferitelor accesorii de sezon: sepci, caciuli, palarii favorizeaza excesul glandelor sebacee, ceea ce duce la o mai rapida tendinta de ingrasare.

Cum evitam acesta problema?

O metoda simpla este folosirea pudrei de talc, cu ajutorul careia se maseaza pielea capului. Pudra de talc duce la indepartarea excesului de sebum. Dupa masare, ea se va indeparta prin periere. Acest procedeu este folosit pentru prelungirea perioadei de spalare a parului, o spalare frecventa a acestuia ducand la stimularea glandelor sebacee.

O alta medoda este masarea energica a pielii capului cu zeama de lamaie. Zeama de lamaie are acelasi efect si in plus previne caderea parului.


Par lipsit de stralucire si de viata

In timpul iernii este greu sa obtinem un par plin de volum si suplete, mai ales daca exista tentatia de a folosi si diverse produse cosmetice de aranjare cum ar fi spuma de par sau fixativul. Aceste adaosuri implica spalarea pentru indepartarea lor de fiecare data cand sunt folosite. Insa spalarile prea frecvente nu sunt recomandate. Asadar cel mai bine este sa nu-ti fortezi parul si incearca sa-l ajuti. Otetul de mere este foarte indicat pentru hidratarea parului. Actiunea sa acida te va ajuta sa obtii efectul dorit indepartand matreata si redand staralucirea parului. Clateste-l dupa spalare cu 20-10 ml otet de mere pe care il lasi sa actioneze cateva minute iar apoi indeparteaza-l cu apa calduta.


Parul fin si uscat

Iarna, schimbarea brusca de temperatura duce la deterioarea si ruperea firului de par. Astfel datorita gradelor mult prea joase, netratat corespunzator parul tau se va subtia sau se va usca. Exista insa cateva remedii care pot preveni si totodata trata aceste probleme.

Pentru intarirea firului de par se recomanda clatirea lui cu o lingurita de pedicuta diluata in 250 ml de apa. Pentru parul uscat si tocit se recomanda folosirea unor uleiuri speciale pe care la gasim in comert. Uleiurile se aplica pe firul de par cu cateva ore inainte de spalare. Pentru uscare, dupa imbaiere, evita pe cat posibil foehn-ul. Foloseste pentru stergere un prosop moale. Pentru hidratarea firelor de par se recomanda folosirea unui sampon potrivit, a unui balsam si a unei masti hranitoare. Iarna nu este indicat sa iesi cu parul ud afara, deoarece aceasta ingheata si astfel se rupe mult mai usor. De asemenea evita dusurile fierbinti, foloseste apa calduta. Apa fierbinte poate usca parul si duce la deteriorarea acestuia.
_________________
Sa fim frumoase!

miercuri, 6 ianuarie 2010

Vaza cu lalele albe











Copacul meu





marți, 5 ianuarie 2010

Bordo by Doris

Essence by Doris




Chinezoaica by Doris